Vorig jaar diende de Wilo Groep haar doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van CO2 in bij het Science Based Targets initiatief (SBTi). De SBTi keurde de korte- en lange termijndoelen voor emissiereductie van de technologiegroep goed. Ook het doel om tegen 2050 de CO2 uitstoot naar 0 terug te brengen, werd bevestigd
De duurzaamheidsverbintenis van de Wilo Groep draagt daarmee officieel bij aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad. Dit werd internationaal afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. De SBTi beoordeelde tot nu toe slechts 4700 bedrijven. Deze samenwerking tussen CDP, het UN Global Compact, World Resources Institute en de World Wide Fund for Nature, stimuleert bedrijven om wetenschappelijk vastgestelde doelen te stellen tegen klimaatverandering.
Wilo’s deelname aan Science Based Targets initiatief
"Deze succesvolle registratie moedigt ons aan om onze ambitieuze koers aan te houden", zegt Oliver Hermes, President & CEO van de Wilo Groep. Het bedrijf deelde onlangs nog een grondige herziening van zijn strategisch perspectief: de Wilo Groep geeft vanaf nu voorrang aan haar duurzaamheidsstrategie. "Alle andere functionele bedrijfsstrategieën - zoals verkoop, productie en inkoop - worden nu als ondergeschikt beschouwd en dus nog meer afgestemd op onze duurzaamheidsdoelen." De kern van Wilo’s duurzaamheidsstrategie is de belofte om er alles aan te doen om bij te dragen aan het bereiken van internationale klimaatbeschermingsdoelen. "Deelnemen aan het Science Based Targets initiatief is voor ons daarom niet meer dan logisch", vervolgt Hermes.
Wat houdt Wilo’s duurzaamheidsbelofte in?
De Wilo Groep belooft zich onder andere in te zetten voor het verminderen van de absolute Scope 1- en Scope 2-emissies. Scope 1 betreft de directe CO2-uitstoot van een organisatie en Scope 2 omvat alle indirecte uitstoot van CO2 door opwekking van ingekochte en verbruikte elektriciteit of warmte. Op basis van de cijfers uit 2020 wordt gewerkt aan een vermindering met 50% tegen 2030 en 90% tegen 2050.
De absolute Scope 3-emissies moet Wilo met 25% verminderen tegen 2030 en met 90% tegen 2050. Dit zijn emissies die ontstaan als gevolg van activiteiten van de organisatie maar die voortkomen uit bronnen die niet in het bezit zijn van de eigen organisatie en waar de organisatie ook geen (directe) invloed op kan uitoefenen.
Verder moet de uitstoot van broeikasgassen in de hele waardeketen tegen 2050 tot nul worden verminderd. "We streven ook ambitieuze doelen na die verder gaan dan die van de SBTi", legt Georg Weber, lid van de Raad van Bestuur en CTO van de Wilo Groep, uit. "We zullen volgend jaar al klimaatneutraal produceren in alle Wilo-vestigingen."
Eerder onderscheiden voor duurzaamheidsstrategie
EcoVadis erkende de inzet van Wilo op het gebied van duurzaamheid vorig jaar al. Het bekende beoordelingsbureau deelde opnieuw de platina medaille aan Wilo uit. Slechts 1% van alle 100.000 bedrijven die elk jaar worden beoordeeld, ontvangt de hoogste EcoVadis-onderscheiding. Wilo's duurzaamheidsbeoordeling viel vooral op in de milieucategorie.
Om de uitstoot op de productielocaties te verminderen, investeert de Wilo Groep bijvoorbeeld zwaar in de bouw van fotovoltaïsche systemen (zie de bijgevoegde foto)